”Why does Michael Bay get to keep on making movies…?” (Takauma)

Lauantaina Yis ja minä tapaamme Lonsdale Quayssa ennen lähtöämme keskustaan, jossa meidän on määrä tavata Tyler ja hänen kaverinsa Grant, ja mennä elokuviin JEEEeee. Lonsdale Quay (”Quay” lausutaan jostain syystä samoin kuin ”key” eli avain) osoittautuu jättimäiseksi vilkkaaksi kauppahalliksi, jossa myydään kaikkea herkullisen näköistä vihanneksista ja hedelmistä kaloihin ja karkkiin. Ravintoloitakin on joka lähtöön. Kauppahallissa on viinimyymäläkin. Leipureiden pitkissä tiskeissä on riveittäin tuoksuvia piirakoita, kakkuja ja käsintehtyä suklaata. Jollemme olisi lähdössä melkein koko päiväksi kaupungille, ostaisimme molemmat sylin täydeltä ruokia ja juomia. Erityisen nerokas on hedelmäkauppa, jonka tiskillä voi koota oman hedelmäsalaatin — ihan kuin olisi ostamassa irtokarkkipussia — suorastaan päätähuimaavista valikoimista! Quayhin on tosi helppoa ja nopeaa päästä bussilla ja se on auki seitsemänä päivänä viikossa, joten mielessäni alkaa itää toive tulla jonakin viikonloppuaamuna tänne, napata mukaan yksi hedelmäsalaattipurkki à la meitsi, pussi kotitekoista toffeeta, jääkahvi, katkarapuleipiä, ehkä viinipullokin (vaikka julkisílla paikoilla juopottelu onkin — muistaakseni? — täällä kielletty) ja mennä lähimpään puistoon seurustelemaan kirjan kanssa koko aamu- ja iltapäiväksi.
Ilma on mitä ihanin, kuten on ollut joka päivä tähänkin asti.

Keskusta. (Sori tämä lyhykäisyys, kirjoitan kiireellä!) Katselemme breaktanssijoita ennen Tylerin ja Grantin tuloa. Juomme oluet Red Robinin (jälleen yksi ketjuravintola) terassilla.

Tyler ja Grant käpöstelevät paikalle, ja kertovat, että lähimmässä leffateatterissa, johon meidän oli määrä mennä (Tyler meni ostamaan lippuja etukäteen) Transformers on loppuunmyyty. Tyler siis ehdottaa että ajetaan Pohjois-Vancouveriin jo nyt ja käydään leffassa siellä. Hänkin saa samalla tutustua uuden naapurustonsa elokuvateatterivalikoimiin.

Kun ajamme Vancouverin keskustassa, Tyler osoittaa puistossa jonkun naisen kanssa kävelevää musta-harmaahiuksista miestä ja kysyy silmiään siristäen: ”Hei onks toi teistä Stephen King?!”
”Ööh… Ei”, Grant sanoo. Minä en edes näe ukkoa kunnolla takapenkiltä, mutta se näyttää kyllä paljon laihemmalta kuin miksi muistaisin Kingin. ”Mitä Stephen King Vancouverissa tekis?”
”Yks mun kaveri näki Robin Williamsin täällä. Ei sillä että noilla kahdella olis mitään yhteistä”, sanoo Tyler. ”Se ajo tässä keskustassa, ja pysähty liikennevaloihin — mun kaveri siis — ja joku tyyppi tuli koputtaan sen auton ikkunaan. Kaveri huito että painu siitä, mutta se tyyppi toisteli ikkunan läpi että ’missä se-ja-se katu on??’, ja kaveri rullas ikkunan alas ja se tyyppi oli Robin Williams.”
”Musta tuntuu että Stephen King kävelee ihan eri tavalla kun toi tuolla”, Yis tuumaa.
”Niin, sehän jäi auton alle, olikse pari vuotta sitten”, sanon.
”Se ajo pyörällä ja joku auto ajo sen yli”, Grant muistelee.
”Vau, mä opin tänään ihan älyttömät määrät Stephen Kingistä!” Tyler sanoo.

Tyler saa neronleimauksen ja käy ostamassa tölkki-sixpackin olutta leffateatterin viereisestä pubista. ”Vähän helpotusta elämään, kun mä kerta pakotan teiät Transformersia kattomaan.” Päkki puretaan valmiiksi ja tölkit tungetaan Yis’n reppuun odottamaan elokuvakokemusta.

Kun tulemme Esplanade -leffateatteriin ja ostamme liput (yhdeksän Kanadan dollaria, halvempaa siis kuin kotona), ymmärrän oitis mitä Tyler tarkoitti sisään hiipimisen helppoudella. Kun ostat lipun, ja vaksi tai mikä lie lipunrepijä tarkastaa sen, katsojat kävelevät heti sen jälkeen suureen aulaan josta aukeavat ovet jokaiseen paikan teatteriin — ja samoista ovista tullaan näytöksen jälkeen ulos. Voisi aika liukkaasti jäädä hengailemaan tähän isoon saliin ja kävellä alkuperäisen maksamansa leffan jälkeen siitä vaan seuraavasta ovesta johonkin toiseen leffaan. Mutta Transformers loppuu niin myöhään, ettemme varmaan ole harjoittamassa rikollista toimintaa tänä iltana. Eikä Die Hard 4 edes pyöri tässä nimenomaisessa teatterissa.

Paikkalippuja ei ole, saamme valita sijaintimme salissa itse. Joudumme kyllä melko eteen, sillä sali on jo niin täynnä, mutta ei se paljon haittaa.
Trailerit alkavat, ja kohotamme yhdessä kaljatölkkimme kuin mitkäkin musketöörit ja sihautamme ne auki. Tää on kivaa. Hei! Minullahan on hauskaa Transformers -elokuvassa! Enpä olisi uskonut. Trailerit on aika okei. Andy Sambergin tähdittämän Hot Rod :in saatan mennä katsomaan, koska Samberg näyttää satuttavan itsensä siinä jatkuvasti. Samberg ei oo joku maailman huonoin koomikko, mutta on ollut niin vapaamatkustajana SNL:ssä ”Lazy Sunday”n suosion (tosin ansaitun suosion, mutta ei se silti oikeuta lepäilemään laakereillaan seuraavaa vuotta) jälkeen, että sympatiani häntä kohtaan on olematonta. Sambergin videoista suurin osa on puolivillaisia, kuten ”Andy pops into frame” (jonka Will Forte tosin melkein pelasti) ja se on silti muka niin komedian uusi toivo, kun taas monipuolinen Chris Parnell saa lähtöpassit. VÄÄRIN. Eli kyllä, meen Hot Rod iin ja katson kun Andy ajaa seinään. Sitten voin ehkä antaa miehelle anteeks, nähdessäni että se tekee todella töitäkin.
Lisäksi, Hot Rodissa on Bill Hader, joka on paljon Sambergia hauskempi SNL:ssä ja osaa matkia kuolevaa tontonia ihan sikahyvin. Samoin kuin Vincent Pricea, Al Pacinoa, Peter O’Toolea ym… ei sillä että sen imitaatioille olis Hot Rodissa paljon käyttöö. Bill Hader piipahtaa myös seuraavassa trailerissa (olikohan se joku Superbad -niminen elokuva), Seth Rogenin kanssa. Lisää tällaista! Superia että Hader saa leffarooleja! Rogenista puhumattakaan — se oli Freaks and Geeks :issä mahtava, vaikka niin oli kyllä kaikki siinä sarjassa.
Yksi ihan käsittämätön traileri joka on ilmiselvästi jostain jättihirviöleffasta tyyliin Godzilla (vapaudenpatsaan pää tömähtää Nykissä katuun ja ihmismassat kiljuu ja juoksee), mutta itse hirviötä, saati leffan nimeä, ei näytetä. Odottamaton lähestymistapa, ainakin uteliaisuus heräsi. Grant tarjoilee pokerina, että se on Blair Witch Project :in jatko-osa: ”Blair Witch 6: That Witch Is Huge!” Purskahdan nauruun niin että pärisytän kaljaa polvilleni. Hei älkää hyvät ihmiset väittäkö ettei se ollut hauskaa!

Transformers tarjoaa monet ihan kelpo naurut. En voi tässä muuta kuin nolosti myöntää ajatelleeni jo ennen Transformersia, että Shia LaBeouf on ihan lahjakas nuori näyttelijä, varsinkin koomisen materiaalin kanssa. Drake Bellin ja Josh Peckin kanssa samalla viivalla (joo, naurakaa pois vaan). On monta, monta hyvää syytä inhota Charlie’s Angels: Full Throttle -leffaa, mutta Shian hermostunut vitsailu angelsin ja Bosleyn kanssa aiheesta Helen Zass (ja silmänräpäysmäinen muutos hooposta hämilliseksi) ei kuulu niihin. Ja sen isännöidessä SNL:ää materiaali oli 98-prosenttisesti peräseinästä, ja Shia onnistui silti naurattaan pari kertaa. Pitää lukea netistä, josko poitsu ois ikinä ollu oikein käsikirjoituksella varustetussa elokuvassa, ja katsoa se.
Mutta Transformers ei mitä ilmeisimmin ole se elokuva. Vaikka naurankin kippurassa pariin otteeseen. Kokemus kärsinee siitä, etten ole Transformers-fani. Autobotien ja Decepticonien mytologia ei merkitse minulle yhtikäs mitään, toisin kuin seurueemme muille jäsenille. Kuten on kuitenkin tullut useasti todettua, on mahdollista nauttia olostaan vaikka elokuva olisi surkea.

Leffan loputtua lähdettäisiin johonkin ravintolaan istumaan. En kaipaa ruokaa, mutta kahvi tai jätski kelpaisi. Tyler ja Grant sen sijaan ulvovat nälkäänsä, ja Tyler ehdottaa Tomahawk Barbequeta, joka on hänen lempparihampparipaikkansa Pohjois-Vancouverissa.
”Niiden murkinat on parhaita. Sitä paitsi Tomahawkissa on uskomattoman hyvännäköiset tarjoilijat, kysykää keneltä vaan”, Tyler sanoo. Taltutan kiusauksen pyörittää silmiäni kuin elävä hedelmäpeli.
Mutta kun pian löydämme Tomahawk Barbequen, paikkaa on putsimassa kaksi miestarjoilijaa. He sanovat: ”Suljimme just, ainut mitä meillon myytävänä on piirakkapalat.”
”Millasta piirakkaa?” kysyy Tyler, piristyen.
”Banaanii ja omenamurua.”
Tyler pistäytyy sisällä ja ostaa kaksi palaa banaanipiirakkaa ja kaksi palaa omppupiirakkaa. ”Mennään hakeen kahvit tosta Tim Hortonsilta.”
Yksi 24h Tim Hortons -ketjukahvila on ihan Tomahawkia vastapäätä.

Koulun kahvilassa myydään Tim Hortons -ketjun kahvia ja leivonnaisia, joten tiedän etukäteen, että niiden donitsit ja cookiet vie kielen mennessään, eikä minun siis tarvitse tällä kertaa ostaa yhtään. (Vaikka jos olisin ensikertalainen, tiskin antimia olisi aivan mahdotonta vastustaa.)
Grant ja Tyler ottavat valtavan täytetyn sämpylän puoliksi, minulle ja Yis’lle riittää kahvi (NIIN HYVÄÄ!!). Tykkään Tim Hortonsista.
Pesiydymme sinne ja alamme lappaa piirakkaa, vaihdellen lautasia niin että kaikki saa maistaa sekä banaania että omenaa. Hyvää.

Transformers, Transformers, Transformers, blaa blaa Transformers. Titus -sarjassa Tituksen pikkuveljeä esittänyt tyyppi oli pikkuroolissa, ja kehumme kaikki Titusta. Tyler kääntää, tuskin ketään yllättämättä, keskustelun australialais(? ainakin sillä oli aussiaksentti, tiedä yhtään oliko se sitten aito)näyttelijättäreen, jonka roolihahmon nimi mainittiin ehkä hyvällä tuurilla kerran koko leffan aikana. Ihmiset oli siinä elokuvassa niin herttasen yhdentekeviä. ”Se oli hottis.”
”Kyllä ne sitten osaa löytää niitä”, vahvistaa Grant. ”Vähän parempi ku ootin, siis toi leffa.”
”Vähän? Sehä oli upee”, Tyler intoaa.
”En määkään oikeestaan oottanu sen olevan noin hitsin hauska”, sanon. ”Ja loppuajan mä saatoinki sitten katella Shiaa. Vaikka vähän pedokshan siinä ittensä tuns.”
”Ke- täh? Oliks Shia se brunetti?” Tyler kysyy.
”Ei ku Shia oli se ns. päähenkilö”, Grant korjaa.
”Toiha on tytön nimi”, Tyler äimistelee. ”Ai sekö teinispede? Ootko tosissas?”
”Tai siis sehän on oikeesti 21, mut se vaikutti niin paljon nuoremmalta”, jatkan peittäen närkästykseni; ainut syy miksi ylipäänsä moisen lauseen päästin ilmoille oli, että Tylerin, ja vähemmässä määrin muiden kahden, naiskauneuden kommentointi pitkin iltaa tuppasi saamaan oloni hieman ulkopuoliseksi. Keskusteluni eivät kovin usein kulje niissä uomissa, en yleensä edes ilolla jaksa kuunnella naisten vatvomista hyvännäköisistä miehistä. Ja sitten kun improilen puolivitsinä mukana, kohtaan tyrmistynyttä tuijotusta. On tää kumma. Tai ehkä juuri keskusteluni harjaantumattomuus tämän aiheen ollessa puheena on syynä osakseni saamaani ihmetykseen..? Ei jaksa miettiä.
Pystyn kyllä hyvinkin symppaamaan sitä mielentilaa jossa Tyler näennäisesti on — välillä kun on aikoja jolloin ei yksinkertaisesti pysty ajattelemaan mitään muuta kuin vastakkaista sukupuolta (tai suuntautumisesta riippuen samaa sukupuolta). Mistäs minä tiedän vaikka Tyler olisi sattumoisin juuri päässyt yli edellisestä suhteestaan ja katselisi maailmaa viriilin vapauden ruusunpunaisten lasien läpi. Se on inhimillistä ja toisen ihmisen on se siksi kyettävä kestämään — enkä väitä etten kykenisi. Mutta koska omasta mielestäni sen puiminen on melko puisevaa kuunneltavaa, yritän suurimman osan ajasta mahdollisuuksien mukaan olla altistamatta muitakaan sille.

”No olihan se sillai viehkon lapsekas,” päättää Grant ilmeisesti piristää minua yllättävällä mielipiteellään, ”eikä ainakaan mikään kulunu kasvo, mutta sen rooli oli kyllä kirjotettu niiiin hemmetin ärsyttäväks.”
”Ketäs muutakaan mä sitä paitsi oisin voinu kattoo? Josh Duhameliako?? Pfffyyhhhht”, mielisin kauhistella, mutten ehdi saada suunvuoroa. Pojat puhuvat jo ihan muista elokuvista.

Mutta ilta on joka tapauksessa merkattava menestykseksi. Kahvittelun ja paljon hauskemman pulinan jälkeen Grant ajaa ensin Tylerin, sitten minut, sitten Yis’n kotiin. Kello on kaksi. Mitäs kaikkea mun pitääkään huomenna tehdä… Perspektiivipiirustusta, voi pakkenda; pyykkiä vähintään yks koneellinen; tsekattava se toinen elokuvateatteri jonka tiedän jossain päin Pohjois-Vancouveria olevan; ja jos jaksan niin käyn koululla netissä. Ei saa sunnuntaiunia huomisaamuna.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s