”Family isn’t a word…”

Mun oma äiti ja pikkuveli ovat tulossa kesällä käymään Vancouverissa! En malta odottaa. Jos Lateksin mielestä Sylvi oli paksu, niin mitä mieltä se mahtaakaan olla kun näkee Bennyn! (Tavallistakin paksumpi turkki sillä tosin on…)

Olen yrittänyt miettiä, mitä nähtävyyksiä tai aktiviteetteja haluaisin esitellä, mutta ei oo kyllä heti tullu mieleen paljon muuta kuin mun suosikkiravintoloita 😛 — ja haluaisin keksiä sellaistakin tekemistä mikä ei vaatis kovasti rahantuhlausta (ainakaan bussimaksujen lisäksi). Siihen ensimmäinen valinta on Stanley Park. Mulle ainakin riittää viihteeksi ihan vain rantaa myöten kävely, kymmenen eri kielen kuuntelu, koirien ja lintujen tarkkailu.
Mä näin joutsenpariskunnan rakentavan siellä Lost Lagooniin pesää, seisoin rannalla KAHDEN METRIN PÄÄSSÄ NIISTÄ! Rakastan lintujen katselua. En koskaan ole tarkoituksella lähtenyt lintuja bongaamaan, mutta jos näen linnun, pysähdyn aina vahtaamaan sitä. Tämä tapa minulle kehittyi jo kauan sitten Suomessa.

Makukysymyksetkin mutkistavat asioita. Minä itse esimerkiksi tykkään merimuseosta ja elokuvissa käynnistä… Mutta ei merimuseo niin hieno ole että Suomesta tullessa pitäisi heti rynnätä sinne, varsinkin kun minä olen kolmikosta ainoa jota se kiinnostaa. Sisustetusta laivastakin pidin kenties vain sen takia että se muistuttaa niin vahvasti Keski-Suomen museosta löytyvää sisustettua vanhanajan sekatavarakauppaa, niin että vähän turhaahan se suoraan Jyväskylästä saapuville olisi näyttää. Sitä paitsi nautin merimuseosta yksin käydessäni varmasti yhtä paljon kuin nauttisin äidin ja velipojan kanssakin. Ja mitä elokuviin tulee, tuntuisi ehkä vähän hölmöltä viettää aikaa elokuvissa kun perheenjäsenet joita ei ole nähnyt sitten joulun ovat käymässä vain reilun viikon.

Haluaisin käyttää niitä Metropolis-ostoskeskuksessa ihan vain siksi että se on niin pökerryttävän kolossaalinen, mutta mitäs muuta kaikkien niiden kauppojen keskellä tekisi kuin kuluttaisi valtavasti rahaa? Granville Island on melkein sama juttu, paitsi katseltavan suhteen vähän parempi (ihania näyteikkunoita, veneitä jne.), mutta kyllä sielläkin kaupanteko on pääosassa. Granville Islandille haluaisin silti viedä ne yhdeksi iltapäiväksi, koska yks mun suosikkirafloista on siellä (Tony’s Fish & Oyster Cafe). Fish&chipseihin äiti saattaa olla kyllästynyt äskettäisen Manchesterinmatkan jälkeen, mutta TF&OC:n clam chowder -simpukkakeitto on enemmän kuin reissun arvoinen. Ollakseni aivan rehellinen en ole syönyt clam chowderia muualla kuin Tonylla ja Soup Meisterilla, mutta yleensä Soup Meisterin keitot ovat lyömättömän herkullisia (miksi muuten söisin siellä niin usein?!) ja Tony’s clam chowder saattaa jopa Soup Meisterin version HÄPEÄÄN! Jälkkärille Tonylle ei kuitenkaan kannata jäädä. Mä valitsisin ihan vaan donitsin ja kahvin Granville Islandin sisätilatorin parhaasta donitsikojusta — hitsit, aina unohdan kojun nimen kun muistan sen vain sijainnin perusteella!! (Niillä on vihreä logo valkoisella pohjalla…) Mutta sille johdattaisin perheenjäsenet joka tapauksessa. Hyvää gelatoakin GI:lta löytyy. Tai sitten voisi huristella pikku paatilla vastarannalle ja mennä jälkkärille vaikka Denman Streetille, jonka syömälät tarjoavat monikulttuurista ja herkullista valinnanvaraa.

”Granville Island?! Ihan turistirysä!” sanoisivat paikalliset varmasti. Mutta vaikka olen asunut täällä kahdeksan kuukautta, enkä ehkä enää pahimpien turistien joukkoon lukeudu, tykkään paikasta edelleen. Minkäs teet!

Ihan välttämättä haluan raahata ne kampukselle ja näyttää meidän entisen luokan, sekä toisen vuosikurssin luokan johon me siirrytään syksyllä. Sitä paitsi kampus ei ole hullumman näköinen muutenkaan.

Lisää ideointia tiedossa. Tärkein nähtävyys on kuitenkin saada kyseiset perheenjäsenet hetkeksi silmänkantaman päähän.
Tahra tällä nimenomaisella paperilla on se, että mun on pikapikaa löydettävä kesätyöpaikka tai en pärjää läheskään koulun alkuun (ja opintotuen jatkumiseen) asti, mikä puolestaan merkitsee, että juuri sinä aikana, kun sukulaiset ovat käymässä, mun täytyy olla töissä. Toivottavasti ei joka päivä.

Minulla ei ole hajuakaan jäänkö tulevaisuudessa Kanadaan (kyllähän sitä Vancouverissa ja koulussa uneksii harva se päivä aivan vavisuttavia asioita; toppuuttelen koko ajan itseäni etten vain oikeasti alkaisi ottaa kaikkein ruusuisimpia harhoja todesta; sekin on muistettava, että animaatioala on saanut monet koulumme opettajista matkustamaan ympäri maailmaa), mutta jos en muuta takaisin Suomeen, toivon että työskentelinpä sitten missä tahansa minulla olisi varaa matkustaa Suomeen ainakin kerran vuodessa.

* * *

”…It’s a sentence.”

Pari asiaa joita en ymmärrä:
Ihmisiä, jotka eivät pidä Wes Andersonin elokuvista; ja sitä, miten ihmiset, jotka pitävät Wes Andersonin elokuvista, kestävät olla ilman Criterion Collection -DVD-julkaisuja noista elokuvista.

The Royal Tenenbaums Criterion-julkaisu oli ostoslistallani pitkään, mutta vasta koulun täällä aloittaessani hankin sen. Ja kuten kuvasta kuvaannollisesti sanottuna näkyy, otin vasta nyt kirjoittaakseni siitä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että minun olisi tarvinnut miettiä sanottavaani pitkään.

Andersonin ollessa kyseessä Criterion-DVD:t on selvästi suunnattu täysfanaatikoille (moi!), joille hänen tekeleensä ovat enemmän kuin pelkkiä elokuvia — siksi Criterion-ekstratkin eroavat yleensä luonteeltaan tavallisista DVD-ekstroista — mutta Tenenbaums-DVD:n lisävarustukset muistuttavat poikkeuksellisen paljon tavallista DVD-julkaisua. 😕 Runsaudestaan huolimatta niihin ei lukeudu mitään yhtä erikoista ja viehättävää kuin vaikka Rushmoren ekstroista löytyvät Max Fischer Playersin tulkinnat hittielokuvista, tai The Life Aquatic with Steve Zissoun ekstroissa stop motion -animaattoreiden luomuksiin tutustuminen ja jossain pörisevässä kahvilassa läppärillä äänitetty kommenttiraita jne jne jne. Paria ekstraa pidin melkein pelkkänä tilantäytteenä, esimerkiksi Miguel Calderónin (jonka ideoimat maalaukset oudostavat elokuvassa Eli Cashin olohuonetta) radiohaastattelua.

Pieni pettymys oli myös se, että Mark Mothersbaugh (Andersonin hovisäveltäjä ja eräs suosikkielokuvasäveltäjistäni) ei ole äänessä lainkaan, vaikka hänen Tenenbaums-scorensa on vähintään yhtä vaikuttava suoritus kuin The Life Aquatic… (niin paljon kuin Andersonin leffoissa käytetäänkin jo olemassaolevia biisejä). Mothersbaugh’n haastattelu kuului The Life Aquatic… -ekstrojen huippukohtiin, ja Tenenbaumsin monipuolisen, haikean, sekä henkilöitä kuvastavan että ornamentaalisen scoren luomisesta olisin kuunnellut juttuja sitäkin mieluummin.

Tämmöisistä huolimatta uskaltaisin sanoa tupla-DVD:n olevan Andersonista tai vain Tenenbaumsista pitävälle hintansa väärti.

Valtaosalle The Royal Tenenbaumsiin tykästyneistä sen suurin viehätys ovat nimenomaan sen persoonat, eikä varmasti yksikään fani halua olla kuulematta lisää hahmoista tai eri tulkintoja heistä. Kuten olen maininnut, Andersonin ohjaustöiden henkilöistä on pysäyttävän helppoa nähdä jokaisessa kuvajainen katsojasta itsestään, oli se sitten Richien hauras toivomus saada perhe yhdistettyä periaatteessa ensimmäistä kertaa; Chasin turvattomuuden tunne joka vain kasvaa jokaisen pakkomielteisen varotoimen myötä :cry:; Ethelinen avautuminen rakkaudelle liian pitkän ajan jälkeen; Royalin pyrkiminen takaisin perheeseen, syistä jotka muuttuvat itsekkäistä epäitsekkäiksi hänen tajutessaan kuinka paljosta vinksahtaneisuudesta hän on vastuussa (huom. minusta on kiinnostavaa että vaikka Royal on nimeä myöten perheen keskipiste, hän poikkeaa joukosta kenties kaikkein eniten — onko räiskyvän Royalin mukauduttava enemmistöön, ja jollei hän kykene, mitä kompromisseja muut perheenjäsenet joutuvat tekemään saavuttaakseen yhteisymmärryksen?); Elin identiteetin etsintä… Voi hyvä ihme mulla kostuu silmät jo ihan näistä kirjoittaessa 🙄 äässhh…

…SIKSIPÄ antoisimmat ekstrat olivat minulle yllättäen näyttelijöiden haastattelut, sillä tusinaDVD-haastatteluista poiketen ne käsittelivät lähes yksinomaan heidän näyttelemiään hahmoja. Ei epäilyttävän ylenpalttisia kehuja kollegoista tai ”hurmaavia” anekdootteja kuvauspaikalta, vaan näköaloja näyttelijäntyöhön sekä ihmissuhteeseen, jonka he loivat esittämänsä hahmon kanssa. Luke Wilsonin mielipiteet roolihenkilöstään Richiestä olivat erityisen ”palat kohdalleen loksauttavia”. En haluaisi spoilata elokuvaa sitä näkemättömille, sanon siis vain että Wilsonin yksinkertainen kuvaus eräästä Richien hahmon tärkeimmästä ja hyvin yhtäkkisestä päätöksestä sekä tämän motivaatiosta siihen oli niin uskottava, että sen ei voinut kuvitella syntyvän mistään muusta kuin intuitiosta, siitä että jotkut näyttelijät on todella valettu rooliaan varten. Lisäksi kukin Tenenbaumin ”perheenjäsenten” (olivat he sitten verisukulaisia tai eivät, kuten Eli ja Margot…) näyttelijöistä toi koskettavia (ja minulle henkilökohtaisesti ihan palan kurkkuun nostattavia) lisämaisemia perheen sisarusdynamiikkaan — Luke Wilson jälleen kerran etunenässä. The Royal Tenenbaumsin henkilöt saattavat paeta puutteitaan mutta heidän näyttelijänsä eivät.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s