A Bromance for the ages

Hirvee tauko taas mutta tärkeimmästä kai aloitan… Mulla oli oma oikea joulukuusi tänä jouluna! 😀 Kuten kirjoitin, päätin hyvissä ajoin että kun en kerran pääse Suomeen sukuloimaan, niin kuusi mun ainakin pitää saada. Pähkäilyä se vaati, koska minulla ei ole autoa, jolla kuusen kotiin kuskata, mutta kyllähän se kantamallakin ihan hyvin onnistui — joulukuusia myytiin aika useiden supermarketeiden pihoilla, joten valitsin kotiani lähimpänä olevan marketin sekä pienimmän kuusen, joka niiltä löytyi 😉
Siitäkin huolimatta kotimatkalla tuntui vähän kuin olisin kantanut ruumista kätkettäväksi, kuusi kun oli kääräisty oranssiin muovisäkkiin ja ilta oli epäilyttävien tekojen suorittamiseen sopivan pimeä.

Niin, siis ihana kuusi mulla oli koristeineen päivineen, ja joulu meni ihan mukavasti. Rankkaa yrittää muistella näin pitkän ajan jälkeen, koska kevätlukukausi on jo täydessä käynnissä enkä pysty ajattelemaan (melkein) mitään muuta… Tää on viimeinen lukukausi ja keväällä valmistutaan, ja kaikki meidänluokkalaiset on samanaikaisesti sekä hermona että innostuneita. Aika suuri osa luokasta aikoo hakea ensi vuodeksi Capilanon ”kolmannelle opiskeluvuodelle” eli 3D-animointiopetusohjelmaan, itse en kuitenkaan aio. Haluaisin ensin koettaa onneani 2D-maailmassa.

Cloudy with a Chance of Meatballs julkaistiin vihdoin DVD:nä vuoden alussa, ja kaveripiirissäni vallitsi juhlatunnelma sen ansiosta pitkään uudenvuodenaaton jälkeen.
(Siitä puheen ollen, en juhlinut uutta vuotta muuten mitenkään, paitsi uudenvuodenaaton aamupäivällä pari luokkakaveriani ja minä käytiin Grouse Mountainilla, yhdessä Vancouverin laskettelukeskuksista — emme tosin lasketelleet/lautailleet vaan yksinkertaisesti TELMIMME LUMESSA. Se oli juuri niin kivaa kuin kuulostaakin, ja juuri niin kivaa kuin muistin. Koko kaupungissa ei tietenkään ole ollut lumen hiventäkään koko talvena, mutta laskettelukeskuksessa oli toinen ääni kellossa… Joten pääsin nauttimaan joululomallani sekä kuusesta että lumesta! Kyllä kelpas! :D)
Hohhoijaa, että rakastan sitä leffaa.

Muita hyviä leffoja, Guy Ritchien Sherlock Holmes oli varsinainen spektaakkeli (Sherlock Holmes tekee juuri oikein kaiken sen missä 300 epäonnistui räikeästi — ja KYLLÄ, tiedän ettei Guy Ritchie ohjannut 300-elokuvaa; tarkoitukseni on sanoa että 300 ja SH tuntuivat pyrkivän samanlaiseen ilmaisuun ja vain jälkimmäinen oli itsevarmasti ohjaksissa) ai niiiiin ja käytiinhän me joululoman aloittajaisiksi katsomassa tietysti Disneyn Princess and the Frog, josta kyllä tykkäsin, joskaan en enemmän kuin esimerkiksi Aladdinista. Mutta meillehän leffan tärkein pointti oli ettei Disney ole hylännyt 2d-animaatiota kokonaan, joten sen näkeminen oli meille aikamoinen tapaus. Disneyllä on tuotannossa pari muutakin piirrettyä elokuvaa pitkästä aikaa, ja odotan innolla esimerkiksi huhuttua elokuvaversiota Andersenin Lumikuningattaresta.
(Avatar puolestaan tylsistytti minut kuoliaaksi. Myönnän että se näyttää upealta, mutta voiko kukaan rehellisesti sanoa että välitti puoleen taikka toiseen kuinka yhdellekään henkilöistä käy? Viimeistä piirtoa myöten täydellinen ulkoasu vain korosti elokuvan tylsyyttä ja hahmojen ohuutta. En menisi suosittelemaan.)

SIGGRAPH Spark FX-efektifestivaali (joka viime vuonna näytti alkuperäisen Star Wars -trilogian ja tarjosi mulle saman tien parhaan illan jonka olen tullut Vancouverissa viettäneeksi) on taas tulollaan! Yhtä mahtavia elokuvia kuin SW ei tänä vuonna ohjelmatietojen mukaan nähdä, mutta pari esitystä houkutteli mua sekä paria luokkakaveria. Varsinkin The Fifth Element, joka on melkoinen nostalgiapläjäys, ja The Wizard of Oz (jota tosin en välttämättä pääse katsomaan koska se näytetään työvuoroni aikana).

* * *

Koulusta olisikin sitten rutkasti kirjoitettavaa, aloitan taas tärkeimmästä — tai siis ei, valmistumisprojekti on tärkein, mutta tällä hetkellä toiseksi tärkein on se, että kevään ekassa animointitehtävässä (jälleen kerran kahden hahmon dialogi) käytetään päähenkilöitä Dreamworksin The Road to El Dorado -elokuvasta! El Dorado on yksi suosikkianimaatioistani, kuten olenkin jo maininnut, ja päähenkilöillä Tuliolla (ääni Kevin Kline) ja Miguelilla (ääni Kenneth Branagh!) on aivan hurjan hauska näytellä. …Suhtaudun animointiin aika pitkälti näyttelemisenä. Derrr.

Tämä stilli kuvastaa oivallisesti mitä ajattelin kun saimme tehtävänannon käteen ja luin sen ensimmäisen kerran:
SCOOOOOORE
😛
Minulla oli heti ensinäkemältä (siitähän on jo peräti vuosikymmen!?!) erittäin lämpimät välit elokuvan hahmoihin. Pääparin välinen kemia on ihan omaa luokkaansa, ja animoinnin suhteen olen vain jotenkin niin samalla aaltopituudella niiden kanssa. Elokuvan puhtaasti mielikuvituksellinen juoni ei siinä haittaa, pikemminkin päinvastoin, kun se ympäröi elokuvan varsinaista sydäntä eli vääjäämättä kehittyvää tunteiden ja tavoitteiden kriisiä kahden, sanalla sanoen, SIELUNKUMPPANIN välillä; ja mitä animoituun näyttelemiseen ja visuaalisiin gageihin tulee, on El Dorado silkkaa helmeä helmen perään.

Elokuvan animointityyli on suhteellisen realistinen ja samoin ovat hahmodesignit, joten tehtävä tarjoaa yhtä paljon teknistä haastetta (hahmojen mittasuhteiden ja liikkumistyylin säilyttäminen) kuin luovaa (fyysinen ”roolisuoritus”). Siksi on onni että pidän leffasta ja hahmoista niin julmetusti, sillä tässä tapauksessa tyylin säilyttäminen mahdollisimman tarkasti hädin tuskin tuntuu työltä. Olen sitten tehtävänannon katsonut El Doradon ehkä tusina kertaa (tutkimustarkoituksessa tietysti… öhöm), enkä vieläkään ole kyllästynyt. Ansaitsisi tätä pitemmän kirjoituksen… Mutta haluaisin sanoa, että elokuvan juoni ja henkilöt olivat ja ovat edelleen melko ainutlaatuiset yhdysvaltalaisten 2D-animaatioelokuvien maailmassa. Edes menemättä Dreamworks-animaatiodiktaattori Katzenbergin historiaan Disneyn kanssa, leffan taiteesta ja musiikista käy päivänselväksi, että El Dorado pyrkii kilpailemaan samalla kentällä kuin Disney, mutta meininki on tässä elokuvassa sen verran Disneystä eroava, moraalisesti moniulotteisempi ja hyvällä tavalla outo… Uskon vakaasti, että eurooppalaisella ohjaajalla, tai oikeammin sanottuna yhdellä ohjaajista, on tässä hieman uskaliaamman tunnelman luomisessa suuri osuus. (Samat ominaisuudet myös johtivat siihen, että vaikka animaatiomaailma pitää El Doradoa pienoisen klassikon maineessa, valtayleisön vastaanotto oli jähmeä.)

On muuten kiva tuntea vihdoinkin ihmisiä jotka näkevät El Doradon samoin silmin kuin minäkin. Animaatiofriikit on kunnon höpsöjä 🙂

Koulujuttujen takia on taas tämä bloggaaminen jäänyt myöhäiseen yöhön, enkä enää ole ihan täysin hereillä… Pakko jättää tämä merkintä kesken ja jatkaa lennosta ensi tilassa. Sori kamut, hyvää yötä 🙂

4 Replies to “A Bromance for the ages”

 1. WOO YEAH EL DORADO! 😀 Anteeksi, oli aivan pakko tulla tuulettamaan kaveriksesi, on nimittäin aivan helkkarin hieno elokuva ja ehottomasti omia suosikkejani. Meillä alko koulussa myös lip sync -prokkis tässä juurikin perjantaina, ja hahmot ovat täysin vapaavalintaisia kunhan feature qualitya ovat. Olin Näin lähellä käyttää Tulioa ja Miguelia ite kans, mutta Facilier ja Lawrence-Naveen vetivät pitemmän korren loppusuoralla.

  Josta pääsenkin asiaan että erinomainen leffamaku sinulla, arvon neiti, itsekin pidin Holmesista hurjasti vaikka (tai ehkäpä Koska?) luin kirjat niin nassikkana että vaikutus oli lähtemätön. Ihanan freesi adaptaatio klassisesta kirjallisuuden sankarista, ja cinematographyn kanssa oli tehty komeaa jälkeä. Ja Princess and the Frogista ehkä en rupea alottamaan, se kun kuitenkin tuntu olevan niin meikäläisen makuun räätälöity (New Orleans, 1920s, jazz, voodoo, top hat villains, bayous, zydeco, Musker & Clements) että en varmaan koskaan voi arvioida sitä täysin objektiivisesti, haha. Avataraa tosin en ole vielä mennyt katsomaan, koska oon saanut käsityksen että se tosiaan on vain visuaalinen spektaakkeli jonka juoneen ei missään nimessä kannata kiinnittää huomiota. Seitsemän euroa pelkistä hienoista 3D-efekteistä tuntuu vähän liian suolaiselta hinnalta opiskelijan kukkarossa!

  1. (Moi! Kiitti kommentista! Kuule toivottavasti ei haittaa et siirsin sen kommentin tänne jouluartikkelista, niin jos joskus hamassa tulevaisuudessa joku eksyy tätä lukemaan niin ei oo ihan hämmennyksissään 😉

   Jeeeee! 😀 Ei oo kyllä ollu ihan normaaleja ihmisiä luomassa El Doradoo ja hyvä niin! Minulla on hullu unelma, että Dreamworksillä joku saisi hetkellisen aivopimennyksen ja antaisi ”go-ahead”käskyn El Dorado jatko-osalle… Vancouver jäätyy ennenku näin käy, mutta KUINKA MAHTAVAA OLIS HÄH?!?

   Sherlock Holmesista pitää tunnustaa et en oo edes ikinä kyseisiä kirjoja lukenut, mutta kollektiivinen tietoisuus jne. Princess & Frog ei sekään pettänyt, ehken vaan koskaan saa takaisin sitä tunnelmaa minkä jokajouluinen Disney-leffa teattereissa toi muksuna (yritys on mun osalta kyllä kova) Joo joo, BOO HOO… 😉 Facilier oli ehdottomasti yksi leffan huipuista ja muistettava Disney-konna. Koko ajan toinen jalka haudassa — tykkäsin siitä ettei ollu pahis ihan täysin kontrollissa, Facilierista näki sen tietävän että leikkii tulella niiden kalmaisten kaveriensa suhteen ja oli pelkoa pelissä. Heti siitä seuraava huippukohta oli mulle Charlotte. Hiivatin hauska ote näennäiseen ”prinsessahahmoon” ja ältsin hauskasti näytelty ja animoitu.

   Tuo sun kaksikko Princess and the Frogista on varmaan hupaa animoida! (Tulkitsin kai oikein että yks hahmo on Facilier ja toinen Lawrence Naveeniksi loihdittuna?)
   Saisinko udella miten pitkä teidän koulutusohjelma on, alkaako loppu jo häämöttää?

   Haha! Sori pitkästä vastauksesta, en yleensä saa pahemmin kommentteja niin vedin vähän överiksi! 😛

 2. Eipä haittaa lainkaan, blogi on sinun niin saat ihan tehdä miten itse parhaaksi näet. Minä oon vaan vierailulla. 😀

  Jeejee jatko-osa! Tuotahan pitää ehdottomasti lähteä ajamaan, soluttaudutaan Dreamworksille ja ujutetaan vaivihkaa jatko-osan kansio jatkuvasti uusien käsiteltävien lokerikkoon – kyllä ne vielä murtuvat, hohohoo! Öm, tai siis…

  Joo, muistan hyvin miten maagista oli nassikkana mennä aina äitin ja isin kanssa leffaan uusinta Disneyä katsomaan. Ehkä sitä vanhemmuutta alkaa sitä tatsia hommaan menettää, mutta onneksi niistä silti nauttii yhtä edelleen. Facilier oli ehdottomasti numero yksi asia jolta hurjasti odotin juonen kannalta, ja kantoihan se epeli kaikki epäilyksen huitsin hiiteen. Kerrassaan loistava villaini, ei voi muuta sanoa. Ja Charlotta kumosi ennakkoluuloni täysin, ihan mieletön Duracell-pupu käymättä kuitenkaan kertaakaan liian ärsyttäväksi.
  Saa tosin nähdä miten haldaan sitten Lawrencen Naveen-muotoisena JA Facilierin, ainakin motivaatiota riittää niin pitäis yritystä olla – jaksamisesta sitten keskustellaan huhtikuussa uudelleen, haha.

  Meillä on higher national diploma joka kestää kaksi vuotta, ja vetelen tässä viimeistä kevättä siitä parhaillaan. Siltä valmistun toukokuussa (vaikka paperit saan, jostain ihmeen syystä, ulos vasta marraskuussa!), mutta haen nyt maaliskuussa jatko-opintoihin lukemaan BA in Animationia. Tuntuu että ei ole vielä valmis hyppäämään industrion kelkkaan, ihan pieni ja kokematon kun olen. 🙂 Hirveästi oon haaveillut että saisin tehtyä tuon tutkinnon, jota ei Suomessa pysty missään lukemaan. Sitä paitsi täysin oma lyhytfilmi kuulostaa hienolta, kuin vuoden mittainen tuskaisa mutta palkitseva synnytysprojekti! Mutta siitä täytyy pitää peukkuja pystyssä parin kuukauden päästä, sinne kun ei ihan niin vain sisälle kävelläkään toisin kuin tälle HND-kurssille. Iik!

  Pitkät kommentit on vaan mukavia, itelläki tuli tästä tämmöinen romaani. 😀 Kollega JA maanmies on niin harvinainen yhtälö että ehdottomasti haluan pitää yhteyttä ainaki jotain kautta, vaikka sitten mailien mittaisilla blogikommenteilla.

  1. Näin on 🙂

   Kovasti onnea pyrkimiseen! Lisäopinnot kiinnostas ehkä muakin jossai vaiheessa, mutta jo ekalla pyrkimiskerralla byrokratia rasitti niin kovasti että kokoan ensin ihteäni melkoisen aikaa ja yritän napata jotain töitä ennen ku päätän siitä…
   Ja sit ei muuta ku Dreamworksia häiriköimään. Jos se jatko-osa ikinä toteutuis, niin aion olla prosessissa mukana vaikka orjatyövoimana tai vaikka joutuisin murtautumaan studioon 😀 lollotilollotiloo

   Postailemisiin!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s